en-"Lohtu- tai laastarisuhde", engl. "rebound relationship."

23/03/2023

Kirjoittanut: Roya Ahrari

Kaikkien päättyneiden suhteiden takana on oma tarina...

Meillä monilla saattaa olla kokemuksia omasta "laastari suhteesta." Olemme saattaneet itse hakea intensiivisesti uutta suhdetta heti vanhan päätyttyä, tai olemme päätyneet sellaiseen suhteeseen tietämättämme. Tällainen suhde saattaa alkaa palavalla intensiteetillä ja yleensä siihen rynnätään intohimoisesti, sydän auki. Huolimatta siitä, mikä on ollut syy toisen osapuolen aiemmin päättyneeseen suhteeseen, kaava on poikkeuksetta aina sama uuden "laastarisuhteen" alettua. Parisuhteen päättyminen on aina jonkinlainen kuolinisku ja siitä toipuva hakee tunneperäistä lohtua jostain toisesta ihmisestä joko tietoisesti tai itse tajuamatta sitä.

Saattaa olla, että et edes tiedä olevasi laastarirakkaus hänelle. Tai hän ei tajua rynnivänsä hakemaan laastarisuhdetta itselleen sinusta. Joskus syyt päättyneen parisuhteen taustalla saattavat heijastua uuteen laastarisuhteeseen ja ne selviävät usein melko pian tai sitten ajan kanssa. Mistä tiedät olevasi laastari- eli "rebound"-suhteessa.

Oletetaan, että olet tavannut mieluisan ihmisen, joka vetoaa sinuun ja sinä häneen ja suhteenne alkaa edetä melko kovaa vauhtia eteenpäin. Ei mene ehkä kuukauttakaan, kun aletaan puhumaan sitoutumisesta, yhteisestä kodista, mahdollisesti lapsista etc.. Keskusteluissanne alat kiinnittämään huomiota siihen, että kumppanisi puhuu melko usein exästään eri yhteyksissä. Hän saattaa jopa kehua tätä, muistella lämmöllä, kertoa tämän erinomaisuudestaan ja lahjakkuuksistaan. Pahimmassa tapauksessa kumppanisi alkaa vertaamaan sinua häneen. Toisinaan kumppanisi saattaa sättiä exäänsä sinulle, mutta toisinaan taas puhua hänestä niitä näitä.

Toinen vaihtoehto, että kumppanisi alkaa kertomaan sinulle parhaasta ystävästään, joka edustaa vastakkaista sukupuolta. Hän kertoo, että tulee pitämään sitten jatkossakin yhteyttä häneen ja vaatii, että annat heille rauhan siihen, mikäli yhteydenpito pidetään netin tai viestittelyjen kautta. Hän saattaa kertoilla muitakin nais- tai mies kokemuksiaan sinulle, jolloin sinulle herää kysymys, miksi hän ottaa aina toisen sukupuolen edustajat esille tai kertoo joitakin heidän yhteisistä kokemuksistaan sinulle.

Toisaalta sinulla saattaa jo herätä ristiriitaisia tuntemuksia kumppanistasi, koska hän viestittää sinulle ristiriitaisilla asioilla, sanoilla- ja teoilla. Et enää välttämättä osaa lukea tuota tyyppiä yhtään, etkä aina osaa olla varma siitä, mitä hän loppujen lopuksi sinusta haluaa ja mitä suhteenne merkitsee hänelle? Sinua alkaa nyppimään, kun hän vetää suhteeseenne vähänväliä exiä ja nyksiä ja kaikkia muitakin siinä välissä seikkailevia tyyppejä.

Kenties alat myös epäilemään suhteenne tulevaisuus, koska kumppanisi ei tee elettäkään, että hän kertoisi sinusta hänen perheelleen, tuttavilleen, työkavereilleen ja etenkään hänen exänsä ei missään nimessä saa tietää sinusta, vaikka olisitte jo saattaneet olla yhdessä jo jonkun aikaa. Jos itse suunnittelet jo loppuelämänne sitoumusta ja haluaisit jo kosia kumppaniasi tai odotat hänen kosivan sinua, heittää hän kintaalla moista ajatusta. Naimisiin hän ei mene. Eikä välttämättä naimisiinmeno ole sinun tai hänen juttunsa, mutta jo sitoutuminen sinuun tuntuu takkuilevan hänen puoleltaan. 

Haavojen hoitaminen ja eheytyminen...

Parisuhteen päättymisen jälkeen voi moni asia muuttua elämässä. Sen lisäksi että rakkaus-suhde on päättynyt, voi eroon liittyä myös lapset, omaisuuden, kodin, jopa työn menetys, surusta ja masennuksesta puhumattakaan. Monet ovat ratkenneet juomaan, sairastumaan henkisesti ja fyysisesti, menettäneet työnsä, koska eivät kykene enää työelämään. Kirjo on valtava. Mikä sitten pakottaa ihmisen hakeutumaan heti uuteen suhteeseen, kun entinen parisuhde on juuri loppunut, tai vasta päättymässä? Onko sillä tarkoitus tukahduttaa omaa pahaa oloa, ikävää- tai rakkaudenkaipuuta? Onko sen takana kosto, itsekkyys tai hyväksytyksi tuleminen? Syitä voi olla useampiakin.

Voihan olla, että kummatkin osapuolet ovat toistensa laastarisuhteita. Asiasta olisi kuitenkin aina hyvä puhua avoimesti, ennen kuin uuteen suhteeseen ryhdytään. Enkä nyt puhu mistään yhden tai kahden yön suhteesta. Yleensä uudessa suhteessa, johon on päädytty heti eron jälkeen, ei pystytä käsittelemään edellisen parisuhteen eroon johtaneita ongelmia, jos niitä joutuu vielä hoitamaan tai ne ovat jättäneet monia tunnetraumoja jälkeensä. Tämä tuo aina ongelmia myös uuteen suhteeseen.

Laastarisuhde ei välttämättä hoida "vuotavaa haavaa", pelkästään peittämällä sitä. Haavan hoitamiseen ja parantamiseen tarvitaan muutakin. Se saattaa vaatia säännöllistä puhdistamista ja toisinaan vain ilmaa, jotta se parantuisi hyvin. Mikäli haava on iso, ei siinä auta isoinkaan laastari. Siihen saatetaan tarvita vuotoa tyrehdyttävä side ja sen lisäksi antibioottia, mikäli se on tulehtunut. Siinä vaiheessa, kun haava on jo umpeutunut ja parantunut, ei sitä uhkaa enää esim. tulehdukset, eikä se ole enää kipeä. Laastarikin on saatettu poistaa jo aikoja sitten tai sitä ei ole tarvittu lainkaan.

Kaikkien parisuhteiden toivoisi aina onnistuvan ja jatkuvan mahdollisimman pitkään, aina loppuun asti. Kukapa toivoisi laastarisuhdettaan itselleen, joka päättyy vain rajalliseen aikaan. Siinä on toisen osapuolen tunteetkin saattaneet kasvaa suuriin mittoihin ja mehän kaikki varmasti tiedämme, mitä on kokea suuri sydänsuru ja siinä ei isommatkaan heftat auta.
Mikäli olet itse rynnännyt laastarisuhteeseen esim. heti avioerosi tai suhteesi jälkeen, etkä kykene pitämään edes uutta suhdettasi kasassa ja koet jälleen eron, on se sydämellesi, kuin kaksoismurha. Et ole edellisestäkään erosta kunnialla toipunut ja taas on sukset ja monot ristissä uuden kumppanin kanssa. Jotkut jaksavat elää lähestulkoon koko elämänsä laastarisuhteissa. He loikkaavat aina uuteen suhteeseen, juuri kun on hädin tuskin entistä saatu lopetettua. Herää kysymys, onko kyse silloin läheisriippuvuudesta tai "uutuuden viehätyksestä?"

Mikä neuvoksi eron jälkeen?

Parisuhteen ero voi olla tuskallinen tai vähemmän tuskallinen. Se voi joskus olla paras ratkaisu, jopa helpottavaakin joillekin osapuolille. Erossa joutuvat kaksi ihmistä aina uuden tilanteen eteen. Jos eroa edeltänyt aika on ollut täynnä yhteentörmäyksiä ja ongelmia, ei niistä koituneista tunnemyrskyistä selvitä välttämättä pitkiin aikoihin. Lisäksi edessä saattaa olla lukemattomia käytännön asioita, joita täytyy alkaa hoitamaan ja niistä huolehtimaan, eikä se ole aina helppoa. Monet paineet saattavat samaan aikaan kuormittaa kohtuuttomasti ja joskus päivästä toiseen jaksaminen on työn ja tuskan takana.

Voisi tuntua helpolta turvautua deitti-saitteihin, ravintoloihin tai muihin seuranhakupaikkoihin, toiveena löytää rakkautta, lämpöä ja kunnioitusta, jota haluat kokea. Tässä vaiheessa onkin houkutus suuri, sillä huonosta ja kenties arvottomasta olosta halutaan päästä mahdollisimman pian pois ja löytää jotain paikkaamaan tuota sisällä vellovaa tuskaa. Tietysti jokainen tekee, niin kuin parhaaksi näkee, mutta sen sijaan, että rynnisit uuteen suhteeseen, pysähdy miettimään, tulisiko sinun antaa aikalisä itsellesi kaiken jälkeen? Olla hetki itseksesi ja miettiä mitä oikeastaan haluat? Oletko mielestäsi sinut itsesi kanssa ja valmis uuteen parisuhteeseen, jossa vastapuolesi ei ole täydellinen ja samat arkiset asiat ovat osa elämää, siinä missä aiemminkin?

Voisitko aloittaa vaikka jonkin uuden harrastuksen, kuntoilun tai muuten vain satsata itseesi, nyt kun olet yksin ja vapaa. Voisit kenties priorisoida asioita ja tehtäviä itsellesi tärkeysjärjestykseen. Voisitko ajatella, että sen jälkeen olisit ehkä paremmassa kuosissa ja vireydessä löytää uutta kumppania? Ota yhteyttä ystäviisi tai jos tykkäät mieluiten olla- ja tehdä asiat yksin, tee. Pääasia, että elät ja tunnet eläväsi. Elämä ei ole yhtä, kuin parisuhde. Joskus yksinollessa oivaltaa monia uusia asioita- ja piirteitä itsessään ja ympäristössään. Minä itse olen ainakin tehnyt niin.

Itse olen vuosia sitten eronnut ja ollut sen jälkeen myös "Laastari suhteessa", mutta sitä kesti vain muutaman kuukauden, kunnes tein siitä lopun. Nyt olen ollut kohta 3 vuotta yksin ja olen nauttinut siitä ajasta. Jos luet muita blogipostauksiani, saat tietää, mitä uusia asioita minä olen "löytänyt" ja kokenut mm. näinä kolmen vuoden aikana. Annetaan asioille tilaisuus muuttua vähän paremmiksi ja tehdään töitä sen eteen. Se kannattaa aina. :)

Reipasta mieltä sinulle, minulle, meille kaikille! ❤ Roya