Luovuus

20.09.2022

Kirjoittanut: Roya Ahrari

Inspiraationa ja luominen ja käsillä aikaansaaminen...

Vaikka en pystynyt koko kesänä pitämään kesälomia ja siirrän vuosilomani hamaan talveen, olen iloinen, että pystyn hyödyntämään pitkät vapaani vielä suht lämpimiin ja välillä jopa aurinkoisiin syyspäiviin ja luonnossa liikkumiseen. Jostain syystä olen aina pitänyt alkusyksystä. Oikeastaan vuoden paras kuukausi on mielestäni elokuu, etenkin elokuun puolenvälin jälkeinen aika, jolloin ilma on vielä lämmin, illat pimenevät, täysikuu valaisee koko mustan taivaan ja sirkat sirittävät kuuluvasti heinikoissa. Siinä ajassa on jotain maagista. Ei ihme, että muinaiset kansat myös täällä peräpohjolassa juhlistivat "karhunpäiviä ja peijaisia" sekä "kekriä" alkusyksyn aikoina. Tosin ajankohdat saattoivat silloin osua kuukautta myöhemmäksi. Nykyään niiden tilalle tulleet juhannuskokot ja muinaistulet ovat otettu yleiseen perinteeseen juhlistamaan pimenevää yötä.

Syksy on uudistumisen ja luovuuden aikaa...


Alkusyksy edustaa minulle, mutta myös monille muillekin suomalaiselle jonkin uuden alkua. Luovuus alkaa yleensä, ainakin minulla voimistumaan juuri alkusyksystä. Luonto täällä Etelä-Suomessa loistaa upeilla väreillä, kun puut ja pensaat ovat saaneet kauniin syksyisen "ruskaviitan" ylleen. Luovuutta on moneksi. Syksyllä on mahdollisuus aloittaa opiskelu tai jokin uusi harrastus esim. liikunnan, reaaliaineiden, teatterin, musiikin, vieraiden kielien, tai vaikkapa kädentaitojen muodossa, joita tarjoavat lähestulkoon jokaisessa kunnissa ja kaupungeissa kansalaisopistot. Itsekin olisin kiinnostunut oppimaan jotain uutta, mutta en ole vielä päättänyt mitä se voisi olla? Vaihtoehtoja kun on niin paljon ja kun tuo ansiotyökin tuppaa viemään niin paljon aikaa viikosta. 


Itse nautin liikkua luonnossa, lähinnä metsässä. Sienestämisen ja marjastamisen lisäksi, se on minulle paikka rauhoittua, mutta myös paikka saada uusia ideoita. Siellä voi ajatusten antaa vapaasti lentää ja sieltä saa uutta puhtia aloittaa vaikkapa jotain uutta projektia, jota on kenties kaivannut, mutta ei vain tiennyt, mitä se olisi. Ei ihme, että monet taiteilijat käyttävät luonnon ja meren tuottamaa voimaa hyväkseen ja inspiroituakseen kaikessa tekemisissään. Itse rakastan tuottaa käsilläni erilaisia asioita. Tiedän olevani hyvä esim. ruuanlaitossa, siinäkin voi olla hyvin luova, mutta ennen kaikkea nautin luoda viihtyisyyttä ja kauneutta ympärilleni, mutta haluan jakaa sitä myös muille. Siksi aion hyödyntää aurinkoiset ja sateettomat ilmat metsäretkillä, jossa kerään materiaalia mm. tulevan joulun erilaisiin koristeisiin, kransseihin, asetelmiin ja muihin koristeisiin sekä sisustustuotteisiin. Olen talvikausina uhrannut vähäiset vapaa-aikani verstaallani lähinnä nahka- ja puutöiden parissa, joka on tuonut iloa ja vastapainoa arkisiin aherruksiini. Lisäksi käsityöt ovat mieluisaa terapiaa, jossa saa rauhoittua, kehitellä ja käyttää mielikuvitusta, kuunnella samalla vaikkapa kiinnostavia äänikirjoja, tai viihdyttäviä ja jännittäviä tarinoita ja kuunnelmia. Joskus taas ihan vain rauhoittavaa musiikkia töitteni lomassa. Olla itsekseen ja vain luoda...Ei tarvitse puhua kenellekään, vain kuunnella ja tehdä. Ehkä puhun käsieni ja töitteni kautta...


Aistiherkkyys...


Ethän ymmärrä sanaa "aistiherkkyys" väärin. Jollekin termi saattaisi kenties viitata erityiseen sairauteen tai aistielimiin liittyvää oireiluun, mutta minä käytän sanaa määrittelemään omaa aistikkuuttani, eli kuinka reagoin vahvasti kaikilla aisteillani ympäristöä, joka liittyy vahvasti myös kädentaitoihin. Aistejahan meillä kaikilla on 5, näkö-, haju-, maku-,kuulo- ja tuntoaistit. Paneudun lähestulkoon pieteetillä kaikkeen käsitöihini kaikilla aisteillani, jotta ne tuottaisi yhdessä enemmän mielikuvitusta, rikkautta ja omaperäisyyttä töihini. Muistathan, että kerroin edellisessä blogikirjoituksessani olevani myös erityisherkkä... Näiden kahden herkkyysmuotojen kombinaatio on se alkuvoima, jota ammennan melkein kaikkeen, mikä liittyy edes jollain tasolla luovuuteen. Erityisherkkyys voi olla pahimmillaan elämää rajoittava ja hankaloittava piirre, mutta kääntäen sen voimavaraksi, sillä on uskomattoman suuria ja positiivisia vaikutuksia. Samoin on myös ADHD:llä.


Suosittelen muuten kokeilemaan samanlaista metodia, jota itse aina käytän esimerkiksi käsitöitä tehdessäni. Itse kuuntelen paljon musiikkia. Musiikkimakuni on mielestäni melko laaja, mutta genreydessään se poikkeaa tavanomaisista radiorenkutuksesta, jota saa kuulla busseissa, autoradioissa, televisioissa ym. paikoissa kyllästymiseen asti. Aloittaessani jonkin uuden työn, saatan laittaa taustalle jonkin  rauhoittavan musiikin soimaan tai valitsen esimerkiksi äänikirjan tai podcastin... Jos ei minulla vielä ollut vielä ajatustakaan, mitä alan työstämään, ei minun tarvitse sitä kauaa alkaa enää miettimäänkään, vaan annan sisältä kumpuavan luovuuden tehdä omia taikojaan ja kaikki muu minussa alkaa yhteistyössä toimimaan tuon sisäisen luovuuden kanssa. Lopussa saatan hämmästyä itsekin, mitä olin saanut aikaiseksi.


 Samaa metodia voit käyttää mihin tahansa taiteenmuotoon, vaikkapa maalaamiseen. Tässä käytän kuulo, näkö ja tuntoaisteja, jotka auttavat jonkun uuden työn eteenpäin viemisessä. Taustasta tulevalla äänellä ja siitä muodostuvalla tunnelmalla on minuun ja tekemisiini suuri vaikutus. Se inspiroi minua luomaan tietynlaisia asioita.
Jokainen meistä on luova. Olemme elämässä saaneet paljon asioita aikaiseksi. Luovuutta on monenlaista ja moneksi. Lainaan määritelmää termistä luovuus, joka selittää sen seuraavasti: Luovuudelle on kehitetty useita erityyppisiä määritelmiä. Määritelmät jaetaan kuuteen luokkaan: 1. hahmopsykologiset määritelmät, 2. produkti- tai innovaatiomääritelmät, 3. esteettiset tai ekspressiiviset määritelmät, 4. psykoanalyyttiset tai dynaamiset määritelmät, 5. ajattelua korostavat määritelmät, 6. muunlaiset määritelmät. Määritelmille yhteisiä piirteitä ovat:

  • Luovuus on olennaisilta osiltaan kykyä tuottaa uutta. Luova prosessi voi olla ainakin osittain tiedostamaton.
  • Luovassa prosessissa syntyvä uusi asia on luovan yksilön tuottama produkti. Luovuutta voidaan tutkia helpoimmin produktin, prosessin ja persoonan kautta. Näihin tekijöihin liittyvät muun muassa omaperäisyys, esteettinen harmonia, uutuus, epätavallisuus ja nerokkuus.
  • Luovat produktit voivat olla monenlaisia: matemaattisen ongelman ratkaisuja, keksintöjä, kemiallisen prosessin löytämisiä, teoksia kuten musiikkikappaleita, runoja tai maalauksia, uusia filosofisia tai uskonnollisia systeemejä, uusia ajattelutapoja sosiaalisten ongelmien alalta, uusia tapoja hoitaa sairauksia, tai luovia keinoja muiden hallitsemiseksi. Lainaus loppuu tähän.

Ihminen luo luonnostaan...

Ihminen on ihmeellinen olento, jolla on kaikki mahdollisuudet tulla joksikin ja saada aikaan suuriakin asioita luomisvoimallaan- ja taidollaan. Sitten tulen- ja alkeellisten työkalujen keksimisen, on luomisen avulla pystytty kehittämään tekniikkaa, joka on auttanut myös tieteen tutkimisessa ja sen viemisessä eteenpäin. Innovaatioita on kehitelty ja toteutettu. Ja, vaikka monia luomisen tuloksia on myös päätynyt vääriin tarkoitusperiin, on silti saatu aikaan mittavia ja suuria asioita juurikin ihmisen kekseliäisyyden ja luomisvoiman seurauksina. Luominen voi olla suunnittelemista ja suunnitelman toteuttamista. Joskus tarvitaan useita henkilöitä suunnitteluun ja toisia ihmisiä toteuttamaan ne. 

Kautta historian on rakennettu mitä uskomattomimpia rakennuksia, patsaita, laivoja, muureja, kaupunkeja... Jopa, ilman nykyajan hienoa ja helpottavaa tekniikkaa. Yleensä tajuamatta itsekään, luomme päivittäin asioita. Kaikki tekeminen on jonkinasteista luomista ja luomisen ulottuvuuksia voi aina harjoittaa ja kehittää. Ihminen on mielestäni tarkoitettu siihen, olemaan tekijä, tekemään työtä, luomaan uutta, luomaan kaunista. Toisiin luomistöihin tarvitaan älyä, matematiikkaa, fysiikan lakeja, toisiin taas mielikuvitusta, kauneutta ja käytännöntajua. Kaikki voimme ja olemme omanlaisia luovia luojia.


Rohkaisen kaikkia kokeilemaan esimerkiksi jonkin uuden luomista. Itse aloitin vuonna 2003 kirjan kirjoittamisen, jonka tekemiseen kului vuosia. Se jäi joskus vuosiksikin pöytälaatikkoon odottelemaan, kun aika ja inspiraatio loppui kesken, mutta aika ajoin otin sen esiin ja annoin mielikuvituksen laukata. Vaikka olen huono kirjoittamaan, luomaan ajatuksia paperille kirjoittamisen muodossa, puhumattakaan että hallitsisin lainkaan oikeinkirjoitusta, saati suomen niin iki-ihanaa kielioppia, halusin kirjoittaa kirjan ja piste. Kauan siihen meni, mutta se on nyt tehty. Käsikirjoitus on jo oikoluettu, mutta silti haluan tehdä siihen pientä fiilausta, jotta se olisi minulle täysin valmis. Muistathan ensimmäisessä blogipostauksessa, jossa mainitsin, että minulla on lukihäiriö ja myös kirjoittamisen- ja luetun ymmärtämisen vaikeuksia. Olen kuitenkin ylittänyt itseni, koska aloitin alun perin lähes 700 sivuisen kirjoitustyön, mutta joka oikoluvun tuloksena ja onneksi puolittui vajaaseen 400 sivuun. Tästä urakasta voin olla tyytyväinen ja ylpeä itsestäni. Sain myös oikolukijalta hyvää ja kannustavaa palautetta esikoistyölleni, joka yhä odottaa pöytälaatikossani. 


Materiaaleja saat ilmaiseksi luonnosta...

Monet pähkäilevät materiaalien ja työkalujen saatavuudesta, mistä niitä voisi hankkia ja kuinka paljon ne kustantavat? Itse aikoinani laitoin ilmoituksen johonkin osto- ja myynti sovellukseen, olisikohan se silloin ollut "keltainen pörssi", halustani ostaa jätenahkaa. Sain melko pian vastauksen lopettavalta nahkakalusteiden valmistajalta, joka lupasi koko suuren kuljetusauton lavallisen eri kokoisia nahkapaloja, vuotia ja kakkosluokan turkiksia ilmaiseksi, kunhan vain hakisin ne pois, ettei niitä tarvinnut toimittaa hävitettäviksi. Voitte uskoa, että nahkaa riitti minulle vuosiksi ja niitä löytyy varastostani vieläkin. Olen monet laukut, aselaukut, nuoliviinit, lompakot, puukontupet sisustustuotteet, asusteet, ym., ym.. saanut niistä tehtyä.


Luonnosta löytyy myös valtavasti materiaaleja omiin askarteluihin, kunhan muistat, että ilman maan omistajan lupaa, ei saa kasveja, puita tai kiviä ottaa. Jokamiehen oikeudella voi kerätä kauniin mallisia käpyjä tai kuivia kelottuneita irtokarahkoja. Vesistöistä ja yleisiltä rannoilta saattaa myös löytyä kauniita ajopuita, joista saa aikaiseksi vaikka mitä sisustustuotteita. Monista halpakaupoista saa hankittua edukkaasti työkaluja tai rautalankaa, joita voit tarvita käsitöissäsi. Lisäksi netistä löytyy pilvin pimein verkkokauppoja, joista voi hankkia edullisesti materiaaleja, työstövälineitä, lankoja sekä kiinnitystuotteita. Ohjeita ja vinkkejä löydät esimerkiksi Pinterest sovelluksesta https://www.pinterest.fi/ josta löytyy tuhansia erilaisia käsitöitä sekä ohjeita aihe alueittain.


Koska tämä blogi alusta on minulle vielä melko uusi ja outo, koitan saada aikaiseksi jonkinlaisen kuvagallerian, jossa voit käydä tutustumassa erilaisiin kädentuotoksiini rakennuksesta ja huonekaluista aina käyttö- ja koriste esineisiin.
Vieraillessani ajassa ja avaruudessa olen etuoikeutettu ja iloinen, että voin käyttää oikeuttani ja mahdollisuuttani luomiseen ja luovuuteen. Se tekee elämästäni paljon mielenkiintoisempaa. :)


Syysterveisin, Roya