Perimmäiset kysymykset
Kirjoittanut: Roya Ahrari
Perimmäiset kysymykset osa 2. Maailmankaikkeuden synty luomiskertomuksen mukaan...
Kuinka maailmankaikkeus ja elämä on saanut alkunsa?
Mitä Raamattu sanoo siitä, milloin oli "alku"?
Raamattu kertoo, että maailmankaikkeudella on ollut alku, (Ilm. 4:11). Raamattu ei kuitenkaan kerro, kuinka kauan sitten tai millä tavalla Jumala olisi luonut maailmankaikkeuden. Siinä sanotaan, että hän käytti kaiken luomisessa "suurta dynaamista energiaansa ja kunnioitusta herättävää voimaansa" (Jes. 40:26) Alkuräjähdyksestä Raamattu ei kuitenkaan mainitse, eikä näin ollen voida tietää, tapahtuiko alkuräjähdystä Jumalan luodessa maailmankaikkeutta tai oliko alkuräjähdyksen "prosessi" lähelläkään sitä, mitä tiedeyhteisöt sen ovat teoriallaan kuvanneet tapahtuvaksi.
Nykyinen tiede on samaa mieltä siitä, että maailmankaikkeudella on alku. Erään tuoreen tieteellisen arvion mukaan maailmankaikkeus olisi lähes 15 miljardia vuotta vanha.
Alussa Jumala loi taivaan ja maan... (1. Moos 1:1)
Näin alkaa Raamatun ensimmäinen kirja, voimakkaalla ja yksinkertaisella toteamuksella. Monet raamatunoppineet ovat yhtä mieltä siitä, että jakeessa kuvaillaan toimintaa, joka ei sisälly jakeesta 3 eteenpäin kuvailtuihin luomispäiviin, vaan niin kuin siinä sanotaan: "Alussa". Tämä on merkittävä seikka, johon kannattaa kiinnittää huomiota! Raamatun ensimmäisen lauseen mukaan maapallo ja koko maailmankaikkeus olivat jo olemassa määräämättömiä aikoja, ennen kuin itse luomispäivät alkoivat.
Tiede vahvistaa myös tämän, sillä geologit ovat arvioineet maapallon iäksi n. 4 miljardia vuotta, ja tähtitieteilijöiden laskelmien mukaan maailmankaikkeudella on ikää ehkä jopa 15 miljardia vuotta. Osoittavatko nämä oletetut arviot - tai mahdollisesti tulevat tarkistetut arviot vääräksi liittyen Raamatun ensimmäiseen jakeeseen? Eivät, sillä Raamattu ei mainitse "taivaiden ja maan" tarkkaa ikää. Näin ollen tiede ei ole ristiriidassa Raamatun alkutekstin kanssa.
Kuinka pitkiä olivat luomispäivät Raamatun mukaan?
Kestivätkö Jumalan luomispäivät kirjaimellisesti 24 tuntia kuutena päivänä. Tässä viittaan artikkelin alkuosassa käytyyn kysymykseen. Huolellinen Raamatun tutkiminen, tekstiyhteyksien käyttäminen ja tarvittaessa alkuperäisestä kielestä tehdyt käännökset auttavat selventämään, mistä on kyse.
Jotkut ovat väittäneet, että koska Mooses asetti myöhemmin kuutta luomispäivää seuranneen päivän viikoittaisen sapatin malliksi, he perustelevat siten, että jokaisen luomispäivän on täytynyt kestää kirjaimelliset 24 tuntia (2 Mooseksen kirja 20:11). Mutta, tukeeko Raamatun sanamuoto tätä päätelmää?
"Päiväksi" käännetty heprean sana voi voi viitata yhtälailla 24-tuntisen vuorokauden lisäksi myös muunkin pituisiin ajanjaksoihin. Otetaan esimerkki 1. Mooseksen kirja 2:4 "Tämä on kertomus siitä ajasta, jolloin taivas ja maa luotiin, siitä päivästä, jona Jumala teki maan ja taivaan." Mooseksen esittäessään tiivistelmän Jumalan luomistyöstä, Mooses puhui kaikista kuudesta luomispäivästä yhtenä päivänä.
Tähän samaan "tiivistelmään" viitataan myös 1- Mooseksen kirja 1:5, jossa kerrotaan, että ensimmäisenä luomispäivänä "Jumala nimitti valoa ´päiväksi´ ja pimeyden hän nimitti ´yöksi´" Tässä sana "päivä" tarkoittaa vain osaa vuorokaudesta. Raamattu ei tue sellaista ajatusta, että jokainen luomispäivä olisi kestänyt 24 tuntia. Joku voisi jo tässä kohtaa huudahtaa; "saivartelua! ja "hiuksenhalkomista!" Nämä seikat ovat kuitenkin monille ihmisille juurikin niitä perimmäisiä kysymyksiä, joihin kannattaa hakea huolella vastauksia. Se ei ole keneltäkään pois, ei ainakaan minulta. Raamattu ei kerro, kuinka pitkiä luomispäivät olivat, mutta Mooseksen kirja 1. ja 2. luvussa käytetyt ilmaukset antavat viitteen siitä, että ne kestivät huomattavan pitkän aikaa. Voidaan siis olettaa, että kukin luomispäivän ajanjakso on käsittänyt pitkän ajan, ehkä tuhat tai tuhansia vuosia.
Kreationismi ja sen eri "koulukunnat".
Luettelen tässä välissä muutamia kreationismin "koulukuntia", joiden uskonnolliset opit ja luomiskertomuksen käsitteet poikkeavat toisistaan.
- Vanhan Maan kreationismi - on oppi , jonka mukaan elämä on luotu ilman evoluutioteorian mekanismeja.
- Teistinen evolutionismi - on evolutionistinen luomisoppi, jonka mukaan evoluutioteoria ja Jumalan olemassaolo ovat molemmat tosia, eivätkä ole ristiriitaisia keskenään.
- Uuskreationismi - on liike, jonka tavoitteena on ilmaista kreationismi käsittein, jotka saisivat paremman vastaanoton julkisuudessa sekä päätöksentekijöiden, että tiedeyhteisön keskuudessa. On myös toinen versio uuskreationismin muodosta, joka tunnustaa apinan ja ihmisen väliset keholliset samankaltaisuudet, mutta pitää näitä mieleltään erilaisina. Tällainen uuskreationismini katsoo, että evoluutio ei koske ihmisen mieltä, vaan ihmismieli on fundamentaalisesti erilainen kuin muilla elollisilla.
- Nuoren Maan kreationistit - on oppi jossa kreationistinen luomiskäsitys lähtee siitä, että kaikella on oltava alkunsa ja alullepanijansa ja että tämä alullepanija on Jumala. He uskovat myös, että aurinko, kuu ja tähdet luotiin neljäntenä päivänä, noin 6 000 vuotta sitten.
Kuinka elämä sai alkunsa tieteen valossa?
Albert Einstein sanoi joskus: "Tiede ilman uskontoa on rampa ja uskonto ilman tiedettä on sokea."
Elämme ennenkuulumattomien havaintojen aikaa, toden totta. Siinä missä tiede on harpannut suuria harppauksia eteenpäin, avaruutta koskevat tiedot pakottavat tähtitieteilijät sekä kosmologit tarkistamaan näkemyksiään maailmankaikkeuden alkuperästä. Maailmankaikkeus on aina kiehtonut ihmiskuntaa ja olemassaolomme sen keskellä saa meidät kaikki toisinaan kysymään ikivanhoja kysymyksiä maailmankaikkeuden ja elämän syntymisestä ja miksi?
Jo ihmisen perimän kartoittaminen sekä sen hämmästyttävä monimutkaisuus saa useimmat meistä herättämään ilmoille kysymyksiä miten kaikki elämänmuodot, me ihmiset mukaan lukien olemme tulleet olemassa oloon ja edelleenkin, miksi!? Eräs tiedemies totesi nöyrästi puheessaan: "Olemme ensi kertaa nähneet vilaukselta oman ohjekirjamme, jonka tähän asti on tuntenut oletettu Jumala." Mutta edelleen ilman vastausta ovat kysymykset; miten ja miksi?
Tiedettä on sopivaa kunnioittaa, vaikkakaan monien mielestä se ei ole ainoa tiedon lähde. Tieteen tarkoitus onkin kuvailla fyysisen maailman ilmiöitä ja selittää, miten nuo ilmiöt tapahtuvat. Tiedemiesten teoriat tuntuvat usein perustuvan lähtökohtiin, jotka vaativat uskoa. Evoluutioteoria on yksi niistä. Esimerkiksi kehitysopin kannattajat tukeutuvat sellaisiin elämän alkuperää ja syntyä koskeviin käsityksiin ja oppeihin, jotka vaativat uskoa tiettyihin "opinkappaleisiin." Faktat ja teoriat sekoittuvat yleensä keskenään. Siksi kehitysoppiteoria onkin vain teoria, muiden joukossa.
Joidenkin tiedemiesten käyttäessä arvovaltaansa saadakseen ihmiset uskomaan evoluutioon, he samalla antavat viestin, ettei ihminen ole vastuussa moraalistaan, kun hän on vain biologisten kemiallisten ja fysikaalisten tekijöiden summa. Tästä olen saanut omakohtaisia kokemuksia aiemmasta seurustelusuhteesta, jossa ateistinen kumppanini, joka oli myös henkeen ja vereen "tieteeseen hurahtanut" tokaisi minulle, vakuuttaessaan ettei ollut lainkaan väärin pitää avoimia suhteita muiden kanssa, samaan aikaan, kun hän seurusteli kanssani: "Roya, minähän elän! Olenhan vapaa ja, toimimalla haluamallani tavalla, tiedän totta vie eläväni. Se on minun oikeuteni!" No, tämän suhteen lopetinkin saman tien.
Toisin, kun evoluutioteoria ja sen kannattajat antavat ymmärtää, tieteen havainnot voivat herättää joissakin tiedemiehissä lähes uskonnollista kunnioitusta. Albert Einstein myönsi: "Syvällisten tiedemiesten joukosta löytyy tuskin yhtäkään, jolla ei olisi omaa uskonnollista tunnettaan. - Uskonnollinen tunne verhoutuu haltioituneeseen ihmetykseen sopusointuisia luonnonlakeja kohtaan, jotka kertovat niin korkeasta älystä, että sen rinnalla kaikki ihmisten looginen ajattelu sekä toiminta ovat vain äärimmäisen mitätöntä heijastumaa." Tällainenkaan kunnioitus ei välttämättä saa tiedemiehiä uskomaan Jumalaan.
Maailmankaikkeudella on ollut alku, mutta tiedemiehet eivät pysty selättämään, miksi näin on. Yleensä maailmankaikkeuden alku selitetään tyhjyydestä syntyneestä pienhiukkasista, joiden sisällä on tapahtunut singulariteetti, alkuräjähdys. Tarkoitusta tälle tapahtumateorialle ei ole, vaan se on sattumaa. Kaikki monimuotoisuus on tullut olemassa oloon räjähdyksestä ja evoluution myötä. Tätä on vaikea ymmärtää, vaikka sitä koitan tehdä.
Todisteita evoluutioteorialle löytyy mm. dinosaurusten ja mammuttien jäänteistä sekä eri eliölajien fossiileista...
Raamattu kuvailee, että maa- ja merieläimet luotiin viidennen ja kuudennen päivän, eli luomisjakson aikana. Raamatun mukaan on siis hyvinkin mahdollista, että dinosauruksia ja mammutteja on esiintynyt hyvinkin pitkän aikakauden kuluessa. Fossiilisto todistaa, että dinosaurukset eivät kehittyneet muista lajeista vähitellen, vaan ne ilmestyivät geologisiin kerrostumiin sellaisenaan ja äkillisesti. Tämä voisi olla myös sopusoinnussa sen Raamatun opetuksen kanssa, että Jumala olisi luonut kaikki eläimet. Psalmissa 146:6 kuvaillaan Jumalaa "taivaan ja maan, meren ja kaiken niissä olevan Tekijäksi".
Vaikka Raamatussa ei mainita dinosauruksia, löydettyjen fossiilien perusteella tiedetään, että erikokoisia ja-näköisiä dinosauruksia oli aikoinaan runsaasti. Koska Raamatun mukaan Jumala on kuitenkin "luonut kaikki", joten voimme olettaa, että dinosauruksetkin ovat osa Jumalan luomistöitään. (Ilmestys 4:11).
Vaikka Raamatussa ei puhuta dinosauruksista erikseen, ne ovat voineet kenties kuulua seuraaviin Raamatussa mainittuihin eläinryhmiin:
^"Suuret merihirviöt" (1. Mooseksen kirja 1:21)
^Kaikki maan matelijat (1. Mooseksen kirja 1:25)
^"Maan villieläimet" (1. Mooseksen kirja 1:25)
Se, miksi dinosaurukset kuolivat sukupuuttoon aikana, jolloin ihmistä ei vielä oltu luotu, jääkin kysymysmerkiksi. Tämä on yksi aukko, johon olisi kreationismiin nojautuen mielenkiintoista saada vastaus. Oliko dinosauruksilla ja sen ajan muilla sukupuuttoon hävinneillä eläimillä jokin tarkoitus ja Jumala olisi sallinut niiden hävitä, kun hän katsoi niiden olemassaolon tarkoituksen täyttyneen?? Jos Jumala ei ole luonut mitään turhaan, miksi hän olisi antanut dinosaurusten ja muiden eläinten hävitä tyystin maapallolta?
Jos minut on luotu käyttämään aivojani, herättämään kysymyksiä, etsimään vastauksia, aion sen tehdä.
Tulenkin seuraavassa blogipostauksessa käsittelemään maailmankaikkeutta, sen olemassaoloa, elämää ja elämäntarkoitusta. Tulethan myös silloin matkalleni mukaan. :)
-Roya-